La corrupció política i les seves conseqüències

La corrupció és un problema seriós que amenaça l’estabilitat política de qualsevol país, ja que comporta desconfiança i malestar social.

S’entén com l’aprofitament del lloc de polític o funcionari públic per dur a terme delictes relacionats amb els recursos de l’estat als quals es té accés. No només implica l’extracció de capital monetari: el suborn i la utilització de contactes per obtenir un resultat concret també és considerat corrupció.

Tipus de corrupción política

Malversació

És el desviament de fons públics per a fins personals.

Prevaricació urbanística i administrativa

Consisteix a dictar una resolució que no coincideix amb la llei tot i ser conscient que no és el just.

Suborn

S’ofereix diners, objectes o qualsevol altra cosa a un funcionari perquè prengui mesures a favor del sobornador.

Violació de secrets

Els funcionaris o el personal polític revelen informació particular confidencial.

Infidelitat a la custòdia de documents

Consisteix en la destrucció, presa, inutilització o ocultació d’un document d’accés restringit, ja sigui per alliberar la informació o perquè la informació no arribi a on correspon.

Tràfic d’influències

Utilitzar la jerarquia de càrrecs o relacions entre funcionaris públics per obtenir un benefici econòmic.

Causes

Els motius pels quals les persones incorren en certs delictes són variats i, de vegades, incerts. Algunes de les raons que poden portar a la corrupció política són les següents:

  1. Falta de valors ètics de la persona, ja que amb l’existència de lleis en contra de la corrupció no és suficient: si la persona no ha tingut una educació en la que hagi après els valors necessaris per rebutjar la idea de la corrupció, llavors probablement la legislació en contra no sigui un factor prou dissuasori.
  2. L’acceptació de la corrupció com a part de la cultura alguns països, ja que està tan arrelada que s’ha fusionat amb el pensament social, considerant que “utilitzar contactes” per assegurar-se un lloc o “fer regals” després de la concessió d’un permís són accions habituals.
  3. Que en certs llocs es practiqui la impunitat o no es persegueixi activament el delicte de la corrupció incita a la persona a pensar que les seves accions no tindran conseqüències. Això unit a un funcionament deficient de les institucions públiques en un bon nombre de països dóna lloc a una cultura de corrupció, especialment en nacions en desenvolupament en els quals el poder i les riqueses estan molt centralitzats.

Conseqüències

És difícil valorar amb exactitud totes les conseqüències, ja que els efectes són molt variats: la quantitat de diners públics disponible disminueix, a més de l’alteració de la lliure competència a causa de l’assignació de projectes i llocs. A més, els països més corruptes són menys atractius a ulls de possibles inversors, produint així una major pèrdua d’ingressos potencials.

Políticament, els escàndols per corrupció taquen la imatge tant de govern com de país a ulls de ciutadans i altres països. Es desconfia en el sistema, i la credibilitat queda irremeiablement danyada.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *