El nacionalisme és una ideologia que posa èmfasi en el sentit de pertinença que un individu té respecte a la seva nació. Aquest moviment polític advoca per la unió de la nació i l’estat. El nacionalisme exalta les característiques comunes de les persones que habiten un mateix territori, com les tradicions, la llengua, la música, etc.
Aquesta ideologia sosté que els trets típics d’una nació han de perpetuar-se a través del temps. El nacionalisme exagerat sempre ha generat controvèrsia, arribant a despertar el racisme, la xenofòbia i enfrontaments violents.
És important diferenciar el nacionalisme de l’patriotisme. El nacionalisme és un moviment polític que busca governar un territori, mentre que el patriotisme es basa en els sentiments romàntics pel fet de pertànyer a un país. El nacionalisme utilitza a el patriotisme per aconseguir els seus objectius de govern.
Així s’identifica el nacionalisme
- Construye un sentiment de pertinença entre els habitants d’un territori per generar llaços forts entre ells.
- Exalta les diferències entre nacions per enfortir la identitat pròpia i generar desconfiança cap als ciutadans d’altres països.
- Usa símbols per ressaltar la identitat d’un país i diferenciar d’altres nacions.
- Manipula les característiques culturals típiques d’un país per propiciar la unió entre els seus habitants.
- Une els conceptes de nació i estat per establir un sistema de govern.
- Aquesta ideologia assevera que l’interès nacional està per sobre dels interessos individuals dels habitants d’un territori.
- Alguns membres d’una nació poden arribar a sentir-se superiors a altres ciutadans d’altres països.
Tipus de nacionalisme
A continuació, les diverses formes en què es manifesta el nacionalisme.
- Nacionalisme integrador: té la meta d’unir les poblacions amb característiques culturals en comú.
- Nacionalisme desintegrador: es tracta d’una minoria que busca emancipar d’un grup majoritari amb el qual no se sent identificat. Aquest tipus de nacionalisme sol recórrer a la violència per aconseguir els seus objectius.
- Nacionalisme hegemònic: una o diverses nacions s’uneixen per dominar a altres. No es té en compte si hi ha elements culturals en comú.
- Nacionalisme religiós: aquesta ideologia identifica una nació a través d’una religió determinada. Els conceptes d’aquesta religió governa directament un territori.
- Nacionalisme econòmic: aquesta ideologia sosté que les empreses i els sistemes productius han d’estar sota control de capitals nacionals.
- Nacionalisme ètnic: identifica una nació a través d’una raça o ètnia determinada. Aquest moviment polític concep que les altres races són perilloses, per tant es manifesta un racisme sistemàtic i destructiu en diversos sentits.
- Nacionalisme romàntic: aquesta ideologia uneix el concepte de nacionalisme amb el Romanticisme. El nacionalisme romàntic legitima un govern a través de la forta unió dels habitants d’un territori. Per aconseguir-ho, aquesta ideologia intenta manipular les característiques culturals pròpies d’una nació com l’art, els esports i els costums.
- Nacionalisme liberal: aquesta ideologia sosté que cada nació es desperta a través de la voluntat dels ciutadans que habiten un territori. Aquest moviment polític compta amb valors com la llibertat, la igualtat i la tolerància.